Kaihi saattaa syntyä liasta, sanoo kansa.
Eeva-Maija Harju-Virta  |  14.8.2005 2:42
Kasvot puhdistetaan ensin puhdistusvoiteella. Sitten pyyhitään kasvovedellä. Silmät puhdistetaan meikistä silmävoiteella.Ja niin on iltatoimet tehty. Selvä.
Naistenlehtien ohjeiden mukaan.

Mutta entäs itse silmien pesu ? Saunassa, suihkussa, kylvyssä, jees.
Silmiä tulee huuhdella reilusti ja usein vedellä, muuten voi kehittyä kaihi. Tämä koskee tietenkin vanhempia ihmisiä ja on kansankäsitys, ei suinkaan lääkärin. Kansa sanoo, että kaihi kehittyy liasta !
Onkohan kaihia enemmän naisilla kuin miehillä tämän "naistenlehtikasvatuksen" takia ?

____________________________________________________________________________

Ja näkö menee liiasta lukemisesta
Ossi-Ville Niitty-Humala  |  20.8.2005 14:33
Tuttavalleni tytölle sanottiin hänen pienenä ollessaan, että valot pois, ei saa lukea liikaa, näkö huononee. Näin sanottiin ja sanotaan edelleen kansan keskuudessa. Samoin sanottiin, että jos katsoo hyyskän reiästä sisään, tulee näärännäppy. Syylän taas uskottiin lähtevän, kun kietoo sen ympärille villalangan ja pudottaa sen sitten hyyskän reiästä taakseen katsomatta. Onhan näitä hauskoja uskomuksia kansan parissa. Mukavaa että rva Harju-Virta virkistelee muistiamme tässäkin asiassa, kansan syvät rivit ovat uskomaton aarreaitta tekstinlaadinnassa.

_____________________________________________________________________________

Ei yhtään naurata.
Eeva-Maija Harju-Virta  |  23.8.2005 1:59
Oli tietysti vähän naivi heitto, mutta hätä ei lue lakia:
60:ä lähentelevä ystäväni on menettänyt auto-onnettomuudessa toisen silmänsä näkökyvyn. On toki sopeutunut tähän. Nyt lääkäri ilmoitti, että toisessa silmässä kasvaa kaihi. Leikkausjonot ovat pitkiä ja joitakin kaiheja ei edes leikata ennen kuin se on kasvanut täysimittaiseksi eli kun silmä on täysin sokea.
Tuli mieleen löytyisikö tälle uskomukselle joltakulta vahvistusta tai kaatoa ? Turhaa toivoa ei tietenkään kannata ylläpitää.
Koko ajanhan terveydenhoidossa keksitään totuuksia ja parantavia hoitoja jostain ikivanhoista tavoista.
______________________________________________________________________________

Uskomus on kuitenkin uskomus
Tlaloc  |  23.8.2005 16:16
> Oli tietysti vähän naivi heitto, mutta hätä ei lue
> lakia:
> 60:ä lähentelevä ystäväni on menettänyt
> nyt auto-onnettomuudessa toisen silmänsä näkökyvyn.
> On toki sopeutunut tähän. Nyt lääkäri ilmoitti, että
> toisessa silmässä kasvaa kaihi. Leikkausjonot ovat
> pitkiä ja joitakin kaiheja ei edes leikata ennen kuin
> se on kasvanut täysimittaiseksi eli kun silmä on
> täysin sokea.
> Tuli mieleen löytyisikö tälle uskomukselle
> lle joltakulta vahvistusta tai kaatoa ? Turhaa toivoa
> ei tietenkään kannata ylläpitää.
> Koko ajanhan terveydenhoidossa keksitään totuuksia
> sia ja parantavia hoitoja jostain ikivanhoista
> tavoista.

Olen pahoillani ystäväsi vuoksi, mutta ei tuolla uskomuksella ole kyllä kaihin kanssa mitään tekemistä. Kaihi ei johdu liasta. Kaihi tarkoittaa silmän linssin samenemista. Linssi taas ei ole minkäänlaisessa yhteydessä silmän ulkopintaan, vaan turvassa sarveiskalvon ja värikalvon takana silmämunan sisällä.

Silmiä voi siis pestä ihan kaikessa rauhassa, mutta siitä ei kyllä ole minkäänlaista hyötyä. Silmän etupintaa kun puhdistaa jo valmiiksi silmien räpyttely ja kyynelneste. Kaihia se ei ainakaan estä.

_____________________________________________________________________________

Kaihi.
Eeva-Maija Harju-Virta  |  5.9.2005 19:21
...entäs jos verenkierto silmissä vähän virkoaa jos usein pesee ? Kaihi on vanhojen tauti jolloin liikkuminen on vähäisempää. Joskus herää sellainen epäilys johtuisiko "kaikki" vanhuuden vaivat huonosta verenkierrosta eli sydämen heikentyneestä kunnosta ? Eikö kaikille pulskille 60-vuotiaille jo voisi määrätä sydämenkuntoa helpottavia lääkkeitä ?

_____________________________________________________________________________

Kaihi
Iiris  |  6.9.2005 10:04
Pesemällä ja huuhtomalla silmiä edistät silmän oman kyynelnesteen poistumista ja sen nopeampaa haihtumista. Kyynelnesteen tehtävä on "voidella" silmää ja pitää sen pinta kosteana (vaikuttaa myös näöntarkkuuteen). Kaihin kanssa pesemisellä ei todella ole mitään tekemistä, silmän verenkierto ei todellakaan elvy pesemisellä... Silmän linssissä ja sarveiskalvollakaan kun ei ole lainkaan verisuonitusta.
Lähes puolella yli 65-vuotiaista ihmisistä on mykiönsamentumaa eli kaihia. Kaihin leikkausta aletaan harkita useimmiten silloin kun se alkaa häiritä näkemistä. Tosin kunnallisissa sairaaloissa yms. kaihin on täytynyt edetä melko pitkälle ennenkuin pääsee edes jonoon. Ihan sokeaksi ei kuitenkaan tarvitse odottaa tulevansa.

______________________________________________________________________________

Minun käsitykseni
kandi pandi  |  15.9.2005 21:22
- voi olla väärä tai vanhahtava - on kaihin syystä, että aurinkolaseitta varsinkin keväthangilla ja keskipäivällä kesällä aurinkoisina päivinä ja siinäkin vielä varsinkin veden äärellä ulkonaliikkuminen eli jonkinlainen ultravioletti säteily on syynä kaihin kehittymiseen. Vieläkin mielestäni keväisin ilmeisesti kenenkään sitä huomaamatta mediassa keväisin ja kesäisin varoitetaan tästä.

______________________________________________________________________________

Ruoka kanssa syylinen
Osku  |  9.10.2005 4:06
Juu voi olla aurinkokin syynä, mutta veikkaisi kuitenkin ravintoaineita enemmän.