Erilaisia perhekulttuureja:
Ruotsissa työskennellessä on se kyseenalainen ilo ja kunnia, että työtoverit ovat todella riemunkirjavia niin taustakulttuuriltaan kuin tavoiltaankin. Joskus saa hokea itselleen, että sulatteleppa tätä vähän ennen kuin reagoit milläänlailla.
Ehdottomasti hauskimpia työkavereita on ollut mustaakin mustempi mies Keski-Afrikasta. Hänellä on 52 veljeä....sisaret lisäksi, hänen isällään on 8 vaimoa.....monet mustat ovat yllättävän kiitollisia kirkolle, lähetyssaarnaajat ovat auttaneet heidät alkeellisista oloista opiskelemaan. En tiedä miten se on järjestynyt, koska heistä useimmat ovat muslimeja ja kirkot ovat olleet anglikaanisia tai luterilaisia.
Toinen työkaverini kertoi juuri järjestäneensä lapsensa 1-vuotispäiväjuhlat: ruokittu oli 185 kutsuttua vierasta ja sukulaista sekä 50 kuokkimaan tullutta. Hän on Bangladeshista, jossa lapsikuolleisuus on jotain aivan toista kuin mihin me olemme tottuneet, joten lasten 1-vuotispäivät ovat todella isoja juhlia.
Näihin taustoihin verrattuna ei ole ihme, että meitä tavallisia suomalaisia pidetään usein epäsosiaalisina kummajaisina.
Kuka se sitten lopultakin sanoo eri kulttuureja vertailtaessa kumpi ompi parempii, sänky vaiko seslonkii...